Mięta jest byliną bardzo silnie
się rozkrzewiającą. Dlatego najlepiej przeznaczyć dla niej osobną „kwaterę” w
naszym zielniku lub posadzić ją w naturalnym lub nawet lekko zdziczałym zakątku
ogrodu gdzie będzie jej się mieszkało doskonale i będzie mogła rozrastać się
bez przeszkód.
Kwitnie od lipca do sierpnia na
różowo lub fioletowo. Intensywnie pachnie. Każdy gatunek mięty ma swój
specyficzny aromat. Najsilniej pachnie mięta pieprzowa.
Olejki eteryczne wydzielane przez
tę roślinę pomagają zwalczać niektóre szkodniki np. mszyce Dlatego warto
gałązki mięty dodać do ściółki wokół warzyw lub ustawiać pomiędzy nimi doniczki
z miętą.
Lubi stanowiska w słońcu lub w
półcieniu. Wymaga gleby wilgotnej i przepuszczalnej. Sadzimy ją w rozstawie
30x30cm. Jeżeli chcemy aby mięta rosła wśród innych roślin najlepiej posadzić
ją w dużej doniczce o średnicy 40-50cm i razem z nią wkopać do ziemi. Ograniczy
to jej ekspansję.
Rozmnażamy ją przez oddzielanie
rozłogów korzeniowych.
Miętę można również hodować w
doniczce na kuchennym parapecie aby korzystać z jej walorów smakowych przez
cały rok. Liście mięty można również suszyć i później parzyć z niej aromatyczną
herbatę, która ma także właściwości lecznicze. Łagodzi np. dolegliwości
żołądkowe. Pędy przeznaczone do suszenia zbieramy w czerwcu i/lub pod koniec
lata. Używamy jej także jako dodatku do
sałatek czy sosów.
Nie wszystkie gatunki mięty są
odporne na silne mrozy dlatego przed zimą dobrze jest ją ściąć tuż przy ziemi i
okryć liśćmi. Można też właśnie wtedy wykopać kępę i przenieść w doniczce do
domu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz