poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Mięta



Mięta jest byliną bardzo silnie się rozkrzewiającą. Dlatego najlepiej przeznaczyć dla niej osobną „kwaterę” w naszym zielniku lub posadzić ją w naturalnym lub nawet lekko zdziczałym zakątku ogrodu gdzie będzie jej się mieszkało doskonale i będzie mogła rozrastać się bez przeszkód.
Kwitnie od lipca do sierpnia na różowo lub fioletowo. Intensywnie pachnie. Każdy gatunek mięty ma swój specyficzny aromat. Najsilniej pachnie mięta pieprzowa.
Olejki eteryczne wydzielane przez tę roślinę pomagają zwalczać niektóre szkodniki np. mszyce Dlatego warto gałązki mięty dodać do ściółki wokół warzyw lub ustawiać pomiędzy nimi doniczki z miętą.
Lubi stanowiska w słońcu lub w półcieniu. Wymaga gleby wilgotnej i przepuszczalnej. Sadzimy ją w rozstawie 30x30cm. Jeżeli chcemy aby mięta rosła wśród innych roślin najlepiej posadzić ją w dużej doniczce o średnicy 40-50cm i razem z nią wkopać do ziemi. Ograniczy to jej ekspansję.
W zależności od gatunku osiąga wysokość od 30 do 80cm.
Rozmnażamy ją przez oddzielanie rozłogów korzeniowych.
Miętę można również hodować w doniczce na kuchennym parapecie aby korzystać z jej walorów smakowych przez cały rok. Liście mięty można również suszyć i później parzyć z niej aromatyczną herbatę, która ma także właściwości lecznicze. Łagodzi np. dolegliwości żołądkowe. Pędy przeznaczone do suszenia zbieramy w czerwcu i/lub pod koniec lata.  Używamy jej także jako dodatku do sałatek czy sosów.
Nie wszystkie gatunki mięty są odporne na silne mrozy dlatego przed zimą dobrze jest ją ściąć tuż przy ziemi i okryć liśćmi. Można też właśnie wtedy wykopać kępę i przenieść w doniczce do domu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz