wtorek, 17 lutego 2015

Szczypiorek



 Szczypiorek to roślina wieloletnia osiągająca wysokość do 40cm. Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych w glebach zasobnych, lekko wilgotnych, jeśli więc takich nie mamy, pamiętajmy o regularnym podlewaniu!
Szczypiorek ma charakterystyczny, lekko ostry smak nadający potrawom wyjątkowy pikantny smak.
CIEKAWOSTKA:
Jadalne są również kwiaty szczypiorku. Idealnie nadają się do sałatek i mogą stanowić dekoracyjny różowy akcent np. na półmiskach z wędliną lub serami.
Uprawa współrzędna szczypiorku i czosnku powoduje, że szczypiorek nabiera czosnkowego posmaku nie dając przykrego zapachu z ust.
Do gruntu można go wysiewać na przełomie kwietnia i maja ale w inspekcie już w lutym. Siejemy go w rzędach co 20cm. Nie wymaga nawożenia.
Najlepiej hodować go w kępach. Usuwając pędy z kwiatami można przedłużyć zbiór liści.
Szczypiorku nie suszymy ale możemy go mrozić Najlepiej świeżutki szczypiorek posiekać i wrzucić do woreczka lub pojemniczka na mrożonki. Później wystarczy wybrać łyżką potrzebną ilość i położyć na kilka minut lub przelać ciepłą wodą.
 UWAGA!
                Przed zamrożeniem szczypiorek musi być suchy, wtedy łatwo się kruszy po zamrożeniu. Jeśli  zamrozimy mokre liście, zmrożą się w jedną bryłę i trzeba będzie rozmrozić całe opakowanie!

Można też kupić gotowe sadzonki szczypiorku. Oczywiście lepiej dokonać zakupu w sklepie ogrodniczym niż w markecie ale i te marketowe udaje się czasem utrzymać przy życiu….:)
Jest to również jedna z roślin, którą możemy zimą hodować na parapecie okiennym i w ten sposób mieć przez cały rok świeży szczypiorek.
Trochę grubszy szczypior możemy też uzyskać sadząc cebulkę szalotkę. Możemy to robić już od marca w odstępach 15 cm na głębokości 5cm. Rośnie szybko pozwalając nam cieszyć się szczypiorkiem średniej grubości.
Warto jednak pamiętać, że nie jest to ta sama roślina co szczypiorek. Szalotka jest odmianą cebuli i w naszych warunkach klimatycznych jest rośliną jednoroczną. Szczypiorek to inny gatunek rośliny!
Również z cebuli możemy uzyskać pyszny szczypior – ten jest najgrubszy. Uwielbiam go! 
Sadzimy ją od kwietnia, podobnie jak szczypiorek od lutego w inspekcie w rozstawie 10x15cm.
Wymagania co do gleby i stanowiska są podobne jak szczypiorku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz