Szczypiorek to
roślina wieloletnia osiągająca wysokość do 40cm. Najlepiej rośnie na
stanowiskach słonecznych w glebach zasobnych, lekko wilgotnych, jeśli więc
takich nie mamy, pamiętajmy o regularnym podlewaniu!
Szczypiorek ma
charakterystyczny, lekko ostry smak nadający potrawom wyjątkowy pikantny smak.
CIEKAWOSTKA:
Jadalne są
również kwiaty szczypiorku. Idealnie nadają się do sałatek i mogą stanowić
dekoracyjny różowy akcent np. na półmiskach z wędliną lub serami.
Uprawa współrzędna
szczypiorku i czosnku powoduje, że szczypiorek nabiera czosnkowego posmaku nie
dając przykrego zapachu z ust.
Do gruntu
można go wysiewać na przełomie kwietnia i maja ale w inspekcie już w lutym.
Siejemy go w rzędach co 20cm. Nie wymaga nawożenia.
Najlepiej hodować go w kępach.
Usuwając pędy z kwiatami można przedłużyć zbiór liści.
Szczypiorku
nie suszymy ale możemy go mrozić Najlepiej świeżutki szczypiorek posiekać i
wrzucić do woreczka lub pojemniczka na mrożonki. Później wystarczy wybrać łyżką
potrzebną ilość i położyć na kilka minut lub przelać ciepłą wodą.
Przed
zamrożeniem szczypiorek musi być suchy, wtedy łatwo się kruszy po zamrożeniu.
Jeśli zamrozimy mokre liście, zmrożą się
w jedną bryłę i trzeba będzie rozmrozić całe opakowanie!
Można też kupić
gotowe sadzonki szczypiorku. Oczywiście lepiej dokonać zakupu w sklepie
ogrodniczym niż w markecie ale i te marketowe udaje się czasem utrzymać przy
życiu….:)
Jest to
również jedna z roślin, którą możemy zimą hodować na parapecie okiennym i w ten
sposób mieć przez cały rok świeży szczypiorek.
Trochę grubszy
szczypior możemy też uzyskać sadząc cebulkę szalotkę. Możemy to robić już od
marca w odstępach 15 cm na głębokości 5cm. Rośnie szybko pozwalając nam cieszyć
się szczypiorkiem średniej grubości.
Warto jednak
pamiętać, że nie jest to ta sama roślina co szczypiorek. Szalotka jest odmianą
cebuli i w naszych warunkach klimatycznych jest rośliną jednoroczną.
Szczypiorek to inny gatunek rośliny!
Również z
cebuli możemy uzyskać pyszny szczypior – ten jest najgrubszy. Uwielbiam go!
Sadzimy ją od kwietnia, podobnie
jak szczypiorek od lutego w inspekcie w rozstawie 10x15cm.
Wymagania co do gleby i
stanowiska są podobne jak szczypiorku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz