Można wykorzystywać je jako kwiat cięty. W wazonie z wodą
utrzymują się ok tygodnia i stanowią efektowną ozdobę wnętrza. Należy ścinać je
gdy są w twardych lecz wyraźnie zabarwionych pąkach. W domu pięknie się otworzą.
Potrzebują żyznej, głęboko przekopanej, lekko kwaśnej ziemi.
W całej okazałości kwitną tylko w słońcu. Ziemię najlepiej użyźnić kompostem.
Mogą rosnąć w jednym miejscu do 10 lat. Łatwo zorientować
się, że nadszedł czas na przesadzenie gdy roślina marnieje i coraz słabiej
kwitnie pomimo normalnej pielęgnacji.
Istnieje wiele odmian piwonii. Można wśród nich wyróżnić
trzy grupy charakteryzujące się najpiękniejszymi kwiatami: piwonie chińskie,
ogrodowe i lekarskie.
Można je sadzić pojedynczo lub w grupach co 60-100cm w
zależności od wielkości odmiany.
Pięknie komponują się z innymi roślinami o intensywnych
kolorach, choć pamiętać należy aby „sąsiedzi” podkreślali ich urok
pozostawiając piwoniom rolę „gwiazdy” na rabacie.
Kwitną od maja do czerwca.
Przekwitłe kwiaty należy usuwać. Odmiany wysokie dobrze jest podeprzeć,
ponieważ mają silną skłonność do wylegania po opadach deszczu.
Aby ładniej kwitły należy zasilać je nawozem organicznym –
kompostem, mączką kostną lub nawozem
mineralnym o małej zawartości azotu.
Młode rośliny należy chronić przed mrozem okrywając
gałęziami świerku. Nie należy używać liści gdyż słaby dostęp powietrza sprzyja
rozwojowi chorób grzybowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz