Zioła są
„roślinkami wielofunkcyjnymi”. Możemy traktować je wyłącznie jako składniki
potraw ale także jako ozdobę ogrodu, balkonu lub wnętrza naszego domu i to nie
tylko ozdobę cieszącą nasze oczy ale również nasze nosy. Ich unikalne aromaty
nadają otoczeniu niepowtarzalny charakter.
Ziół nie
powinno zabraknąć w żadnym domu. Postaram się więc krótko opisać kilka z nich.
bazylia |
Roślinki mogą
kształtem przypominać małe krzewy lub mieć pokrój kulisty. Najsilniejszy aromat
poczujemy pocierając liść między palcami. Można ją uprawiać w donicy na oknie
lub w ogrodzie. Posadzona obok pomidorów odstrasza gąsienice i inne szkodniki.
Sadzimy ją w
ziemi wymieszanej z kompostem w stosunku 1:1
na stanowisku słonecznym w rozstawie 30cm. Podłoże powinno być wilgotne
i przepuszczalne. Najlepszy termin sadzenia to późna wiosna.
Jadalne są
liście i kwiaty. Idealnie nadaje się m.in. do sałatek i mięs. Wspaniale
komponuje się z pomidorami.
Mięta jest byliną, która rozrasta się
bardzo intensywnie. Dlatego należy ją oddzielić od innych roślin aby ich nie
zdominowała lub posadzić w takim miejscu w ogrodzie, gdzie może się rozrastać
swobodnie (pół – dziko).
Sadzimy ją
wiosną w słońcu lub lekkim półcieniu. Lubi gleby lekko gliniaste ale nie
podmokłe.
Przed zimą roślinki
należy ściąć przy ziemi i okryć gałęziami lub liśćmi.
Zbieramy młode
liście z górnych pędów, bo ty są
najbardziej aromatyczne. Z ususzonych parzymy herbatkę, która oprócz
doskonałych walorów smakowych jest także doskonała na problemy z przewodem
pokarmowym i inne dolegliwości.
W kuchni
doskonale sprawdza się jako dodatek do sosów i sałatek. Możemy też w upalne
letnie dni przyrządzić orzeźwiający napój z cytryny i świeżej mięty.
lubczyk |
Tymianek (macierzanka) to również
bylina. Występuje w wielu odmianach, od płożących po wzniesione krzewinki.
Odmiany płożące możemy stosować jako rośliny okrywowe, a te wyższe nadają się
na obwódki rabat. Wszystkie mogą być stosowane jako przyprawy o różnej
intensywności smaku i zapachu.
Sadzimy go
późną wiosną w pełnym słońcu. Lubi gleby lekkie, przepuszczalne. W razie
potrzeby ziemie należy wymieszać z piaskiem aby poprawić jej przepuszczalność. Sadzonki
umieszczamy w odległości 15-40cm od siebie.
Jeśli hodujemy
tymianek w donicach na tarasie lub balkonie, na zimę musimy go przenieść do
jasnego, chłodnego pomieszczenia i mało podlewać. Możemy też pobrać z niego
kilka sadzonek i zimą hodować na parapecie kuchennym.
Tymianek jest
doskonałym dodatkiem do mięs, ryb i sosów.
Rozmaryn to następna pyszna i
aromatyczna bylina, którą sadzimy późną wiosną w pełnym słońcu. Lubi lekkie
podłoże wapienne. Do podłoża koniecznie trzeba dodać piasek, bo rozmaryn nie
toleruje nadmiaru wilgoci.
Wymaga ochrony
przed zimą. Najlepiej przenieść go do jasnego, chłodnego pomieszczenia ale
można też Przykryć go już w październiku.
Występuje
również w odmianie wzniesionej i płożącej.
Jadalne są
zarówno liście jak i kwiaty rozmarynu, które mają delikatny aromat i są świetne
do warzyw, mięs i sałatek.
Jest również
ceniony jako roślina lecznicza. Przyrządza się z niego napary i kąpiele
ziołowe. Działa ożywczo, dobrze wpływa na trawienie i krążenie.
Oregano
(lebiodka) to bylina pochodzenia śródziemnomorskiego, którą stosujemy również
jako roślinę okrywową.
Najlepiej
rośnie na stanowisku słonecznym, w glebach ubogich i suchych.
Możemy ją
spotkać w Polsce w środowisku naturalnym (lebiodka pospolita) na obrzeżach
lasów i suchych wzgórzach.
Odmiany
południowe są bardziej aromatyczne i mają intensywniejszy smak.
Liście
lebiodki są wykorzystywane w kuchni włoskiej i francuskiej jako dodatek do
pizzy, sałatek i zup.
Lebiodke można
suszyć i wykorzystywać do suchych bukietów.
Melisa lekarska to bylina
śródziemnomorska, której nie powinno zabraknąć w żadnym domu. W dzisiejszych
czasach to ziółko może nas uratować, gdy….. nerwy nam puszczają.
Rośnie w
słońcu lub półcieniu na glebach humusowych i przepuszczalnych. Jest rośliną
ekspansywną. Tak jak mięcie musimy jej znaleźć miejsce, w którym możemy dać jej
wolność lub jakoś ją ograniczyć np. posadzić w donicy bez dna.
Należy ją
regularnie ściółkować kompostem. Późną jesienią obciąć ok 10cm nad ziemią i
przykryć (można kompostem).
Liście melisy
najlepiej zbierać rano i jeść świeże. Można ją oczywiście również suszyć i
mrozić.
Możemy ją
hodować również w domu. Co 2-4 lata trzeba ją będzie przesadzić aby wymienić
podłoże i rozsadzić rozrośniętą roślinkę.
Herbatka z
melisy to łagodny środek uspakajający i relaksujący. Może być też dodawana do
kąpieli.
Myślę, że tych
pięciu ziół nie powinno zabraknąć w naszych ogrodach. Nie są zbyt wymagające a
dają mnóstwo radości i rozkoszy naszym podniebieniom. Taki mini przydomowy
zielnik powinien zawierać oczywiście takie rośliny jak pietruszka, szczypiorek,
koperek i czosnek ale o nich chyba nikomu nie trzeba przypominać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz