czwartek, 8 maja 2014

Koper - częsty gość naszej kuchni



        
           To jadalna, aromatyczna roślina jednoroczna. Możemy z niej zrobić doskonałą zupę lub sos, dodać posiekany do ziemniaków lub innej potrawy. Z jej nasion robi się herbatki pomagające w problemach z przewodem pokarmowym. Jest również idealną przyprawą do kiszenia.
Siejemy ją w kwietniu i maju w rozstawie 15x30cm.  Możemy go wysiać jeszcze raz w czerwcu a z wcześniej wysianych roślin pozostawić kilka aby pomogły nam w odstraszaniu niektórych szkodników, np. mszyc – przyciągają gąsienice, które się nimi żywią.
Koper jest wrażliwy na suszę, wymaga częstego podlewania.
Lubi gleby przepuszczalne i lekkie.
Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych i zacisznych, źle znosi dłuższe opady deszczu.
Koperek możemy przechowywać zamrożony. Jeśli posiekamy go drobno, po rozmrożeniu jest prawie taki sam jak świeży. Ja mrożę go w plastikowych pudełkach do żywności i w razie potrzeby po prostu zeskrobuję właściwą ilość łyżką. Większą ilość można rozmrozić przelewając na sitku bardzo ciepłą wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz