To jadalna, aromatyczna roślina
jednoroczna. Możemy z niej zrobić doskonałą zupę lub sos, dodać posiekany do
ziemniaków lub innej potrawy. Z jej nasion robi się herbatki pomagające w
problemach z przewodem pokarmowym. Jest również idealną przyprawą do kiszenia.
Siejemy ją w
kwietniu i maju w rozstawie 15x30cm.
Możemy go wysiać jeszcze raz w czerwcu a z wcześniej wysianych roślin
pozostawić kilka aby pomogły nam w odstraszaniu niektórych szkodników, np.
mszyc – przyciągają gąsienice, które się nimi żywią.
Koper jest
wrażliwy na suszę, wymaga częstego podlewania.
Lubi gleby
przepuszczalne i lekkie.
Najlepiej
rośnie na stanowiskach słonecznych i zacisznych, źle znosi dłuższe opady
deszczu.
Koperek możemy
przechowywać zamrożony. Jeśli posiekamy go drobno, po rozmrożeniu jest prawie
taki sam jak świeży. Ja mrożę go w plastikowych pudełkach do żywności i w razie
potrzeby po prostu zeskrobuję właściwą ilość łyżką. Większą ilość można
rozmrozić przelewając na sitku bardzo ciepłą wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz